dimecres, 17 de novembre del 2010

La generació bunker

S'anomena generació búnquer a aquells menors de entre 12 i 18 anys, que han interioritzat tant l'ús de les noves tecnologies que ja no poden prescindir d'elles, ja que han fet amistats en el ciberespai i dediquen gran part del seu temps a navegar per Internet i a veure la televisió.

Me he preguntat moltes vegades que els fa diferents, per que eixa tendència a allunyar-se de les seues rails i enviar a la porra tot quant els connecte amb les formes tradicionals de viure. O es que en cas eixes costums realment estan en estos temps molt out?. Vaja vostè a saber!.  Lo únic que puc dir es que son tots natius digitals, pues han nascut en la era Internet, mai més han vist en la seua vida una rocola, odien el vallenato i la música de mariatchis i qui pense insinuar-lis que escolten només un poc de música tradicional, estarà realment en perill de mort. Lo d'ells es el metal-rock progresiu.
No qüestione açò. Els joves són  son precisament així perquè encara estan molt lluny dels matins dels que ja portem uns quants anys damunt. De manera que no hi ha que esperar d'ells mes que una personalitat autèntica i que conserven els valors tradicionals que els faran bons ciutadans, encara que en les primeres de canvi paresquin uns rebels acabant d'eixir del Woodstock festival.  Que combinen pues estos valors tradicionals amb els seus propis valores de natius digitals. Don Taps Cott, en el seu llibre Grown Up Digital, asenyala estos valores: llibertat, escrutini, integritat, personalizació, velocitat, innovació, i colaboració.

Per la meua part, deixe aquí 4 característiques que solem apreciar en aquesta  generació búnker:
1. Parlen poc . Almenys en presència dels adults, pues presumisc que quan están agrupats en la seua manà, noels importa gens,  deuen parlar per els colçes. Açò si, entre ells. Perque amb elss adults, el diàleg pot ser molt curt.


2. Son noctámbuls y divertits. Els tipets no dormen.Es passen tota la nit viatjant per la Xarxa i se moren de  risa entre ells. Com eu fan per anar al matí següent a l'escola, a l'institut o a la universitat, no ho sé. Però que no dormen està clar.
3. Saben mes de tecnología que qualsevol. Isa broma es genètica:  xiquet que naix en aquest temps 2.0,  en ves de buscar el pit de la seua mare mira primer si hi ha computadora. Ara, jo me pregunte: ón aprengueren tot açò?… perque fins on jo sé apenes dos generacions abans els pobres adolescents eren enviats en cambote a apendre a teclejar davant un ordinador en l'Academia Americana.

4. Tenen iconos musicals: Tool, Nirva, Pink Floyd, Jimi Hendrix, Led Zeppelin, The Smiths, Lady Gaga, Eminem, Shakira, Rihana…

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada